Måles historie

Måle
Måle og Hverringe gods
Måle og dens nærmeste omgivelser
Landsbyen flyttes
De ældste gårde
Bolsteder
Matrikulering og udskiftning
Måles indbyggere - erhverv
Fritid
Fredning
Læs om Måle m.v.

Måles ældste brev

Det gamle Måle (Måles ældste møntfund)

I lang tid havde jeg spekuleret på, om man kunne finde det gamle Måle.

Der var mennesker på egnen, som havde hørt, at jeg var amatørarkæolog og havde en metaldetektor, og at jeg med den havde fundet gamle sølvskatte fra vikingetiden oppe på Fynshoved og andre steder.

Jeg henvendte mig til Kerteminde Museum og til ejeren af Hverringe, Niels Reventlow, som var meget interesseret i dette. Efter aftale gik jeg i november måned 2001 i gang med at lede på Blushøj, der hvor de røde huse ligger på Hverringevej, og hvor Maimosevej går op til Store Viby.

Efter 10 dage i regn og blæst gav det resultat. Cirka 20 meter fra mosen på Blusbjerg mod Maimosevej var der spor efter et bronzestøberi. Her blev fundet fragmenter, som er givet videre til Kerteminde Museum. Der blev fundet en mønt fra 1320 et stykke nord for mosen. Mønten havde en diameter på 15 millimeter. Den var smykket med et kors på den ene side. Motivet på den anden side var umulig at tyde.

Her på siden er vist et brev fra Nationalmuseet af 6. september 2002, som beskriver den. Endvidere blev der fundet andre mønter fra 14-hundrede tallet vest for de røde huse et stykke fra vejen. De er ligeledes afleveret på Kerteminde Museum.

Der blev også fundet en mønt fra 1818 - men den stammer nok ikke fra det gamle Måle.

Det har været mig en stor glæde at kunne bidrage med fund fra det gamle Måle.

Børge Reinecke

(2001)